Referat nr. 72 af mødet den 1. november 2019

Mødet i Herreværelset den 1. november 2019
 
Ja, hvem ved! Måske var det menuen med gule ærter, der kunne trække de gamle heste til truget for allerede torsdag aften i sidste uge kunne der meldes udsolgt til dagens møde, hvilket jo var ensbetydende med, at 90 medlemmer da allerede havde tilmeldt sig (vi kan jo desværre ikke være flere i mødelokalet – så det er først til mølle) og fandt vej til mødelokalerne i fredags.

Så Erling kunne endnu en gang byde velkommen til alle nye og gamle medlemmer til et fuldt hus arrangement. Og selvfølgelig også et velkommen til borgmester Thomas Lykke Pedersen, der var dagens mikrofon- og indlægsholder. Ja, dvs. Erling svingede også godt rundt med mikrofonen til de mange relevante deltagerspørgsmål.

Efter velkomsten spurgte Erling, om der var nogle friske folk, der kunne hjælpe som officials til “Familiefræs på Fredtoften” den 10 november fra kl. 1030 – 1300.
De skal lige skrive til Erling på erlingvraa@hotmail.com.


Og selvfølgelig, fristes man til at sige, havde Ove fundet den rigtige sang frem fra gemmerne. Vi startede nemlig med sangen ’iih hvor er det kommunalt’ (sikkert til ære for Thomas) og godt hjulpet af Hans W. Petersen. Dog fortsatte vi herefter med sangen ’I Danmark er jeg født’, så der blev rådet lidt bod på Oves kommunale drilleri.

Og efter indlæg fra Thomas var dagens højdepunkt gule ærter med flæsk og pølse – rent herreguf, der vist gik ’lige ind’.Sponsorer til årets bedste julefrokost

Ja tiden nærmer sig jo og snart skal du i gang med at klippe kravlenisser og pynte op til jul. Så kan du jo lige tænke over imens du klipper og pynter, om du også kunne tænke dig at være sponsor til julefrokosten i Herreværelset. Vi har allerede modtaget nogle sponsorater – og tak for dem, men vi kan godt bruge nogle flere, så hvis du føler en vis trang til (måske igen i år) at sponsorere lidt drikkevarer til julefrokosten den 13. december hører vi gerne fra dig. Du kan f.eks. sponsorere øl, snaps eller noget andet godt for halsen.

Som sponsor af drikkevarer til julefrokosten vil du blive garanteret en plads, da du får mulighed for at tilmelde dig julefrokosten ca. en uge før den officielle tilmelding bliver mulig og du vil få tilbudt en plads ved VIP bordet ved scenen, hvor du så er nærmest buffeen og kan være så heldig også at få Johnny til bords. Bedre kan det da ikke være.

Hvis du vil være sponsor kan du skrive til Herreværelset på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk og i emnefeltet skrive ’Julefrokostsponsor’. Husk også at skrive, hvad du gerne vil sponsere med.

Så kom borgmesteren til Herreværelset

Så havde vi igen besøg af borgmester Thomas Lykke Pedersen, der jo traditionen tro kommer en gang om året og fortæller lidt om kommunens tilstand og de tiltag mv., der sker her i kommunen.

Til mødet var der fra Herreværelsets medlemmer kommet 8 skriftlige spørgsmål, som sammen med opfølgning af 5 spørgsmål fra sidste år var sendt til Thomas forud for mødet. Her udover fik Thomas en del spørgsmål på selve mødet.

Du kan se et referat af Thomas’s indlæg om kommunens tilstand samt spørgsmålene og hans svar her (så godt som jeg nu husker dem) på vores hjemmeside eller ved at klikke her, dog først fra onsdag den 6. november, da jeg er taget til fastlandet her i week-enden og også lige skal bruge lidt tid til at referere alt ’ordævlet’, men det lever i nok også med. Ellers må i indbringe en klage næste gang vi ses.

Men ellers fortalte Thomas lidt om kommunens tilstand og tiltag. Og det går jo forrygende godt her i kommunen efter hans eget udsagn – og noget tyder da også på det.

Budgettet for 2020 og reelt også de næste 4 år blev godkendt af 26 ud af 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen i mandags. Og det viser bl.a. et driftsoverskud på 150 mio. kr.

Der er i budgettet bl.a. afsat 47 mio. kr. mere over 4 år til ældreområdet. Der er afsat ca. 430 mio. kr. over 4 år til anlægsarbejder, der f.eks. kunne være svømmehal, gymnastikhus, boliger, sundhedshuse mm. Så ifølge Thomas sker der faktisk noget i kommunen.

Kassebeholdningen er på 100 mio. kr., hvilket er ganske godt, da den for ca. 3-4 år siden ’kun’ var på 15 mio. kr. Men selv om der skulle komme flere kroner i kassen er der en begrænsning på, hvor mange penge kommune må bruge på service og anlæg, da det er jo som bekendt er et loft her for aftalt mellem KL og Staten. En i øvrigt besynderlig aftale, der sætter en prop i kommunens selvstyre og ønsker for udvikling til gavn for borgerne. Men sådan er storpolitik jo, når Folketinget er med ind over.

Og kommunens gæld er afviklet helt i 2024 og vi vil herefter være den ’kun’ 4. kommune, der er helt gældsfri – faktisk godt gået.

Der var ingen tvivl om, at Thomas var helt oppe at ringe over den måske lidt uretfærdige udligningen mellem rige og fattige kommuner. Der er jo ikke indgået en ny udligningsreform  endnu, men Thomas frygter, at vi her i kommunen kan komme til at betale mellem 12 og 53 mio. kr. til andre kommuner, der måske endda har en lavere skatteprocent end vi har. Der var ingen tvivl om, at her var noget, der kunne antænde ham politisk.

Men alt i alt, så går det godt Fru Kammerherreinde.

Nå, men som nævnt vil der være mere at finde fra mødet fra den 6. november på vores hjemmeside. Men en stor tak til Thomas for igen at komme og fortælle om kommunens tilstand og svare på spørgsmål her i Herreværelset. Det forsøger vi naturligvis gentaget næste år.