Referat af mødet den 6. oktober 2017

Mødet i Herreværelset den 6. oktober

Besøg på Fængselsmuseet i Horserød.

Mødet var denne gang henlagt til Fængselsmuseet i Horserød, hvor 34 medlemmer var mødt frem.

Vi startede dog i Medborgerhuset med Johnnys gode kaffe og velkomst af Jan Hellen. Efter kaffe og snak var der samkørsel til Horserød og endnu en gang stor tak til jer, der lagde bil til.

Og vejret var heldigvis med os til dette arrangement og museeumsinspektør Torben Gulnov holdt et godt indlæg på den solbeskinnede terrasse om fængslets historie.

Og Torben diskede op med mange datoer og årstal, som jeg ikke med samme sikkerhed kan gengive, så her er kun nogle af Torbens ’højdepunkter’, men jeg er sikker på, at alle fremmødte medlemmer selv har skrevet sig de mange informationer og årstal’bag øret’.

Horserød Fængsel, som det hedder nu, blev etableret som en krigsfangelejr under 1. Verdenskrig i 1917 på opfordring fra Røde Kors. Der blev bygget en tilsvarende lejr i Hald Ege ved Viborg.

Da Danmark under 1. Verdenskrig jo var neutral var formålet, at de 2 lejre skulle bruges til udveksling af krigsfanger. Så der kom tyske og østrigske krigsfanger til Hald Ege og russiske krigsfanger til Horserød, ca. 2.000. De russiske krigsfanger blev dog hurtigt returneret til Rusland for at deltage i opgøret mod Oktoberrevolutionen, hvilket vist ikke var det heldigste. Lejren blev den gang varetaget af Røde Kors og bevogtet af dansk militær.

Efter russerne havde forladt lejren kom der i stedet franske, engelske og belgiske krigsfanger og de sidste krigsfanger forlod lejren i 1919.

Lejren bestod af 90 røde barakker, der var opført og betalt af den danske stat, men administreret af Røde Kors. Og da de mange bygninger nu stod tomme, blev de en kort overgang benyttet til at pleje tuberkuloseramte børn.

I 1923 blev det hele sat til salg på aktion, hvor 75% af bygningerne blev solgt og nedrevet i 1924 og bl.a. brugt til sommerhuse mv. rundt om i landet. De resterende bygninger blev købt af en københavnsk rigmand, Jens Olsen, der også er kendt her i kommunen for sine velgørende foranstaltninger, til bl.a. rekreation for børn fra ’baggårdskøbenhavn’.

I midt 30’erne, hvor der begyndte at komme tyske flygtninge fra Hitlers regime, blev lejren brugt som ’asylcenter’, hvilket det så var indtil begyndelsen af 2. Verdenskrig, hvor tyskerne så arresterede de tilbageværende tyske flygtninge og sendte dem tilbage til en forfærdelig tilværelse i arbejdslejre i Tyskland.

Under 2. Verdenskrig blev lejren brugt til først fængsling af danske kommunister, senere politi, jøder og modstandsfolk. hvor af en stor del blev sendt videre til Frøslevlejren i Sønderjylland og nogle igen her fra til KZ-lejre i Tyskland, hvor mange fik en grum skæbne. Under krigen var lejren bevogtet af både det danske fængselsvæsen og tyske soldater.

I 1947 blev lejren overtaget af Justitsministeriet og kom så til at hedde Horserød Statsfængsel, hvor bl.a. dømte stikkere og andre tyske medløbere fra krigen blev indsat. For få år siden ændredes navnet så til Horserød Fængsel.

Fængslet har i dag ca. 270 indsatte, der er dømt for alt mellem spritkørsel, bedrageri og mord.

Torben holdt et fremragende indlæg på lidt over 1 time, hvorefter der var ’fri’ rundvisning i museet inden frokosten blev indtaget på terrassen i stadig strålende godt vejr.

Jeg tror alle igen er blevet ’prøveløsladt’ fra Torbens ’fængslende’ fortælling. Og tak til Torben for hans medlevende foredrag.

Men også en stor tak til Johnny for at have arrangeret et spændende besøg på Fængselsmuseet, der var et rigtig godt initiativ med meget input, der sluttede af med samkørsel tilbage til Medborgerhuset.

Og har jeg glemt noget! ja, det har jeg helt sikkert, men så kan du læse mere om Horserød Fængsel på
http://www.kriminalforsorgen.dk/Statsf%C3%A6ngslet-ved-Horser%C3%B8d-3980.aspx eller besøge Torben.
Museet har åbent tirsdage og torsdage mellem kl. 11 og 15 og Torben fortæller gerne og viser rundt.

Efter rundvisningen var der tid til frokost udenfor museet inden vi vendte næsen hjemad.