Referat af mødet den 26. januar 2018

Mødet i Herreværelset den 26. januar

Der var til dagens møde kommet 44 meget snaksalige medlemmer.

 Da Erling er på solferie bød Jan Hellen velkommen til mødet og præsenterede dagens foredragsholder, Poul Kragelund. Men dog først en sang og selvom der var knebent med plads mellem bordene lykkedes det Ove at få os alle op at stå og istemme vores sprøde røst i sangen ’Sku gammelt venskab  …’, der på en fantastisk blanding af nordsjællandsk og jysk faktisk kom til at lyde meget godt. OG fint, at der var en del vers, der skulle afsynges, nu da vi havde fået kæmpet os op fra stolen.

Der var til mødet en del eftertilmeldinger. Det gav så alligevel ikke nogen problemer denne gang, men vi vil gerne appellere til. at man tilmelder sig til mødet indenfor tilmeldingsfristen af hensyn til bl.a. bestilling af smørrebrød.

Nogen af Herreværelsets medlemmer har meldt sig på banen til at holde et indlæg for os (se under ’kommende møder’) og skulle du også sidde derude og have noget spændende, interessant eller sjovt at fortælle på et af de kommende møder, så skriv til Herreværelset på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk så tager vi det op.

Et strejftog gennem dansk humor og satire

Forventningerne holdt. Poul Kragelund havde et muntert foredrag om humor og satire gennem en lang årrække med starttidspunkt fra Ludvig Holberg (ham med bl.a. Jeppe på Bjerget og Den Politiske Kandestøber), Johan Herman Wessel, der stort set levede sit liv på det værtshus, der i dag hedder Wessels Kro  (han var i øvrigt grandnevø til Tordenskjold, der jo hed Peter Wessel). Wessel er nok mest kendt for ’Smeden og Bageren’, men skrev mange små muntre digte og et gravskrift over sig selv og brygmesteren Walt på kroen:

”Han åd og drak, var aldrig glad. Hans støvlehæle gik han skæve. Han ingen ting bestille gad. Til sidst han gad ej heller leve” og til brygmesteren på kroen:

”Her ligger Walt. Han gjorde malt. Det var alt”.

Og videre over Søren Kirkegaard og en vis Hr. Andersen (med oplæsning af eventyret ’Stoppenålen’, der var mere satirisk en humoristisk). Det var ingen hemmelighed, at Kirkegaard og Andersen ikke kunne udstå hinanden, hvilket kom til udtryk i et citat om Andersen, der lyder ”Han skriver om Lykkens Galocher, mens jeg skriver om, hvor skoen trykker”. Det siger vel alt.

 Naturligvis måtte vi os lige runde vores store humorist og satiriker, Storm P. Men ham har vi jo tidligere haft et foredrag om, så ham lader vi lige ligge her.

Og tiden efter Storm P. hvor Poul Kragelund fortalte om humor og satire fra Finn Søeborg, Hans Scherfig, Poeten, Tove Ditlevsen, Piet Hein  og Halfdan Rasmussen med flere.

Og Finn Søeborgs muntre historier, Piet Heins mange Gruk og Halfdan Rasmussens mange sjove vers kender vi nok alle sammen, men at Tove Ditlevsen, Hans Scherfig  og Poeten også havde humoristiske øjeblikke kommer lidt ’bag’ på mig (og forhåbentlig også andre – ellers er jeg jo alene med den opfattelse).

Så det blev en bred gennemgang af mange humoristiske og satiriske personligheder spækket med mange sjove anekdoter og citater, som jeg slet ikke kan gengive. Men morsomt var det.

Poul gjorde også opmærksom på en ny Storm P. udstilling, der starter den 27. januar på Storm P. Museet. Den hedder ’Muser og Matroner’ og handler om nogle af kvinderne i Storm P’s liv.

Og lige ved siden af, starter der også en ny udstilling i Revymuseet.

 Der er ingen tvivl om, at Poul kunne have fortsat i flere timer, men frokosten trængte sig jo også på, men tak til Poul for endnu et godt foredrag i Herreværelset og jeg tror vi alle fik rørt lattermusklerne mere end et par gange.

Læs om Poul Kragelund her.