Referat af mødet den 1. juni

Mødet i Herreværelset den 1. juni

Vi føjter og farer rundt. Denne gang var mødet henlagt til Fredensborg Lokalhistoriske Museum i Avderød.

Ca. 45 sommerklædte medlemmer var mødt op til en fantastisk solbeskinnet dag, så det var godt, at vi kunne bruge haven som møderum og museet havde sørget godt for borde og stole til os alle. Erling bød velkommen til mødet. Det viste sig, at Bjørn havde valgt det gode vejr til sin fødselsdag, så efter at have sunget fødselsdagssang for Bjørn gav Erling ordet videre til Niels Storgård Simonsen, som introducerede historien om museet og hvad rundturen bød på.

Erling havde medbragt sin gode store mobile grill og sørgede for lækre grillede hot-dogs til frokosten.

Ove havde som fællessang og underlag for grillningen af pølser medbragt sangen ”En pølse – ska’ serveres med føl’se”, så det passede jo godt til hele frokostarrangementet.

En af mødedeltagerne, John Macko, har sendt os en lydfil med et stemningsbillede (lyd) fra mødet.
Aflyt lydfilen her..

Lydfilen bliver iøvrigt sendt i ’Morgenkrydderen’ på Radio Humleborg søndag den 10. juni mellem kl. 10 og 12 og genudsendes mandag den 11. mellem kl. 18 og 20. Du kan læse mere på www.humleborg.dk

NB! Og lige for en god ordens skyld. I sidste nyhedsbrev fik jeg ’sløset’ lidt med opskriften på Oves timiansnaps. Ove har sendt den rigtige opskrift, som er:

En god håndfuld timian og et lille halvt æble befriet for blomst og stilk og skåret både kommes i et syltetøjsglas med tætsluttende låg. Overhældes i med en flaske klar Brøndum eller Vodka. Trækker 5-6 dage i mørke, hvorefter der filtreres gennem et stykke hårdt opvredent klæde. Koncentratet henstår i mørke i ca. 14 dage og fortyndes derefter med klar Brøndum eller vodka i forholdet 1 del koncentrat til ½ del Brøndum/vodka. Smag jer frem så det passer til jeres smag. Start f.eks. med ét snapseglas koncentrat til ½ snapseglas Brøndum/vodka. Pas på ikke at fortynde for meget, så bliver snapsen skarp i smagen.

Så skulle det være rettet og SKÅL.

Iøvrigt er den rigtige opskrift sat ind i referatet fra mødet den 18. maj.

Håndværkerudstilling på Fredensborg Lokalhistoriske Museum i Avderød

Niels Storgaard Simonsen, der er leder af det lokalhistoriske museum, bød velkommen til museet og fortalte levende om museets historie inden der blev budt på rundtur i museets forskellige udstillinger.

Den oprindelige bygning er opført af Frederik IV i 1723 som en skole for alle, dvs. også for bøndernes børn. I perioden 1722 – 1727 opførte Frederik IV 241 såkaldte Rytterskoler over hele landet – her af 5 i vores område. Hvorfor det hedder Rytterskoler står stadig lidt hen i det uvisse for mig, men andre deltagere har nok fået ’historien’.

Frederiks mening med skolerne var, at alle jo skulle kunne læse den lille katekismus, da han var en meget religiøs mand. Så læse og lære om religionen, det skulle man kunne. Han indførte endda, at man ikke måtte straffe børn korporligt – og skulle de nødvendigvis afstraffes skulle forældrene være til stede. Det gik så vist senere ’af mode’, når man tænker på ’flade lussinger’ og spanskrør mv.

I 1920 blev skolen udvidet med yderligere en bygning, hvor læreren (lederen) boede i den ene ende, skoleklasse i midten og en læreinde, der boede i den anden ende af bygningen. Hvad mon de gik og lavede efter skoletid ?

I 1977 blev bygningen overdraget fra Karlebo Kommune til nogen entusiastiske museumsfolk, der så opbyggede det museum, der er der i dag. Efter kommunesammenlægningen i 2007 skulle museet fungere som den nye kommunes lokalhistoriske museum og hedder derfor Fredensborg Lokalhistoriske Museum. Der er åbent alle dage (undtagen mandage) fra kl. 13 – 16. Sidste år var der ca. 2.000 besøgende.

Museet er ikke så stort, så derfor blev vi delt op i 2 x 2 hold ledet af Niels Storgård Simonsen og Flemming Jappsen, der viste rundt i museets mange gemmer. Skolestue, vognport, håndværktøjer mv.

Og mens et hold var på rundtur kunne vi andre nyde sole, kaffen og evt. en kold øl i haven – ja, endda tage forskud på de grillede hot-dogs.

Læs om udstillingen Landsbyens håndværkere her.

Du kan også læse mere her: http://lokalhistorisk-museum.dk/

Og a’propos navnet Rytterskolen. Bjørn fortalte en lille sød historie om, at museet har oplevet at blive ringet op af forældre, der starter med: ’Min datter har en hest ….’. Og her har man så måttet afbryde og beklage, men Rytterskolen er altså ikke lige beregnet for heste.

Vi siger stor tak til Niels Storgård Simonsen og hele hans stab for deres imødekommenhed, gode og sjove historier med viden og kompetence bag og ikke mindst for en god oplevelse på museet.