Referat af mødet den 1. december

Mødet i Herreværelset den 1. december

Hvor er det dejligt. Igen et godt besøgt møde, hvor 37, 38, 39 eller måske endda 40 medlemmer var mødt frem. Der var lidt ’panik’ omkring antallet af deltagere, da der igen var lidt ’kuk’ i tilmeldingerne. Men alt ordnede sig og alle fik noget at spise.
 
MEN for en god ordens skyld og ikke mindst af hensyn til bestilling af mad, så må i godt lige være OBS på, at i får en kvittering på jeres mødetilmelding og hvis ikke, så kontakt Herreværelset eller Erling for tilmelding hurtigst muligt, så vi ikke skal til at ’trække lod’ om smørebrødet.
 
Nå, men Erling bød velkommen til mødet og gav herefter tonen videre til Ove og sangkoret, der havde medbragt en dejlig julesang at starte både mødet og julemåneden på. Så i oprejst stilling gjaldede vi i med ’Der er noget i luften’ (personligt synes jeg det er en af de bedste julesange, så den sad ’lige i skabet’).
 
Efter at have rørt sangmusklerne bød Erling så velkommen til dagens indlægsholder, Preben Lund.
 
 
Hvad en DR journalist kan fortælle…
 
DR journalist Preben Lund holdt et indlæg primært om Radioavisen og dens ’oplæsere’. Og lad mig slå fast. Det var allerede fra starten et  ’fastholdende’ og underholdende indlæg.
 
De første radioaviser kom allerede i 1923, da en journalist på Politiken synes det kunne være godt at informere befolkningen om domsafgørelsen i forbindelse med Landmandsbankens krak – og det selv om der den gang ikke var mange der havde radio og dem der havde var ofte selvbygget af store radiorør. Men det var begyndelsen.
 
Senere var der flere skrivende medier, der gik sammen og startede det, der kom til at hedde Pressens Radioavis – og det hed det faktisk frem til 1964, hvor radiofonien overtog og det herefter kun kom til at hedde Radioavisen.
 
Preben krydrede sit indlæg med lydoptagelser fra tidens radioaviser, bl.a. et indslag om den Spanske Borgerkrig fra 1937 (der er den ældst gemte optagelse fra radioavisen), oplæsning af ’Oprop’ i forbindelse med den tyske besættelse af Danmark i 1940, nyheder fra danske journalister fra London under krigen, forliset af Flying Enterprise og Hans hedtoft og mange flere kendte nyheder helt op til i dag.
 
Og ikke mærkeligt kunne man høre, hvordan udviklingen i oplæsning af nyhederne ændrede sig gennem tiderne. Ligesom sproget jo også har ændret sig.
 
Herudover fortalte Preben en række historier og anekdoter om nogle af de kendte koryfæer, som vi kender fra Radioavisen og TV, bl.a. om Gunnar Nu, Bent Jensen, Kaj V Andersen, Bent Bertramsen og mange flere. Men for ikke at genfortælle noget forkert om de ’gode’ folk, vil jeg undlade at referere de historier, men kun tilskynde til, at man deltager på vores møder for at få det hele med.
 
Der er dog ingen tvivl om, at DR på det tidspunkt har været en vældig festlig arbejdsplads med meget ’højt til loftet’.
 
Preben har i sin tid hos DR oplæst ca. 32.000 radioaviser og selvfølgelig fejlede han også ind imellem. Han fortalte, at han en gang havde glemt at få vejrudsigten med i studiet og derfor blev nød til at improvisere (det skete i øvrigt tit for mange oplæsere). Så han kiggede ud af vinduet og sagde så et eller andet ’klogt’ om vejret. Det fik efterfølgende den gode Voldborg til at ringe og kommentere, at det var det dummeste han nogen sinde havde hørt.
 
Og langt hen i Radioavisens historie havde kvinder ingen adgang til mikrofonen. Kvinder kunne ifølge nyhedschefen den gang ikke finde ud af at læse nyheder. Så det ypperste de kunne opnå var at læse fiskeri-, kvæg- og valutanoteringer. Men den fordom brød Alice Vestergård, da hun på et tidspunkt i 70’erne fik lov at læse 23-nyhederne. På den tid af døgnet var der jo alligevel ikke så mange lyttere mente chefen, så det gjorde jo nok ingen  forskel.
 
Der kom naturligvis også en del klager over journalisternes forhold til nyhederne. Enten var de for ’røde’ eller også var de for ’blå’. Det var altid en svær balancegang. Og så var der også klager over indholdet eller det manglende indhold. Preben afspillede nogle eksempler på kommentarer fra lyttere, der enten syntes det hele var noget ’lort’ eller som klagede over, at Radioavisen ikke var blevet udsendt kl 3 en nat mellem lørdag og søndag. Det var så fra en lytter, der i den grad kunne ’tale sig selv op’, men årsagen var et teknisk problem, idet oplæseren var faldet i søvn og derfor ikke kunne oplæse nyhederne – shit happens.
 
Men Preben læser stadig nyheder op på P4 .
 
Preben sluttede sit indlæg af med en række af såkaldte ’radiobøffer’ – ganske underholdende.
 
Men et supergodt og latterfyldt indlæg, som Preben skal have stor ros og tak for.
 
Læs om Preben Lund på Wikipedia her.