Referat af mødet i Herreværelset den 20. september 2019


Så var det atter tid til møde i Herreværelset, hvor ca. 70 medlemmer var mødt frem til endnu en hyggelig sammenkomst,  snak og spændende indlæg. Men der er god plads til flere, så kombardo, ellers ved du jo heller ikke, hvad du går glip af.
 
Og gennem kaffearomaen og de højtsnakkende deltagere kunne Erling med nogle forsøg byde velkommen til mødet.
 
Ove havde heldigvis teknikken med sig denne gang til en dog lidt ukendt sang (tror jeg og synes jeg kunne tolke på lydstyrken fra de sagte mandestemmer) ’septemberhimlen er blå’ eller noget i den retning og det så selv om det var regnvejr og gråt udenfor – men pyt, sangen var godt akkompagneret af pigekoret, så det gik helt fint. Ove har løftet sløret for, at de næste mødesange bliver med mere ’fut i’, så kom bare og syng med.
 
OBS! Som du måske har set under ’Kommende møder’ kommer borgmester Thomas Lykke Pedersen  jo på sit årlige besøg i Herreværelset den 1. november og vil fortælle lidt om rigets tilstand (eller måske dog kun kommunens) og svarer på spørgsmål fra mødedeltagere.
 
Og som tidligere år kan du stille skriftlige spørgsmål til borgmesteren forud for mødet, så han kan komme vel forberedt. Du kan sende dine spørgsmål til mig (Bent Marcussen) på jbmarcussen@gmail.com så samler jeg dem op og sender til Thomas Lykke Pedersen i god tid før mødet. Derfor skal jeg have dine spørgsmål senest den 15. oktober.
 
For at undgå en uanet mængde af spørgsmål til borgmesteren (og dermed bruge megen af mødetiden til svar på spørgsmål, så der ikke bliver så meget tid til at nyde  maden og ikke mindst det gode selskab) vil jeg dog tillade mig evt. at sammenskrive flere spørgsmål, hvis de principielt drejer sig om det samme lige som jeg vil tillade mig at undlade spørgsmål, hvis de ikke har almen interesse – men det har dit spørgsmål selvfølgelig.
 
 
Hjælp! Jeg skal til Afrika
 
Det var overskriften for Kim Højgaard Rasmussens indlæg i Herreværelse på baggrund af hans mere end 20 år i Afrika.
 
Kim boede og arbejdede i en årrække, primært som virksomhedsleder, i Elfenbenskysten, Tanzania, Nigeria og Ghana fra 1991 til 2012 og igen i 2015/16. Han er nu bosat i Danmark og arbejder som virksomhedskonsulent, forfatter og foredragsholder.
 
Men lige Afrika. Det var ikke den tanke, der stod Kim nærmest, da han i 1977 kom i lære hos ØK. Næh, det var snarere en let skjult tanke om at blive udstationeret i Asien eller alternativt USA. Bestemt ikke Afrika, hvor af overskriften på Kims indlæg.
 
Allerede i 1983 fik Kim en ferieafløseropgave i Nigeria og det gjorde han åbenbart så godt, at han efterfølgende fik andre ferieafløseropgaver rundt om i Afrika. Og nåh ja, så lå det jo lige til højrebenet senere at sende ham ud på faste jobs i det store land. Og det blev som nævnt til mere end 20 år både hos ØK, men også for andre private virksomheder, der arbejdede i Afrika.
 
Gennem sine 20 år i Afrika har Kim set det meste af det kontinent. Specielt misundelig blev jeg, da han nævnte, at han flere gange havde været på Mauritius – det gad jeg godt. På ferie, altså.
 
Kim kastede om sig med landenavne, bynavne og luftfartsselskaber, så jeg blev helt rundforvirret, men det efterlod et stort indtryk af Kims aktiviteter rundt om i Afrika og ikke mindst de mange udfordringer med at rejse rundt, som der er her. Det gælder f.eks. om at tilvælge de rigtige flyselskaber, dem der trods alt er mest sikre at bruge.
 
Han fortalte også om sine møder med korruptionen, som jo er uundgåelig i Afrika (og også andre steder på kloden – sikkert også i lille Dannevang, hvis vi kigger efter). Der var alt fra de små pengegaver til politiet, hvis man blev stoppet i trafikken (og så var det jo bare med at betale de småpenge og komme videre) til lidt større pengegaver f.eks. hos myndighederne. Han fortalte bl.a. at han måtte lægge en lille kontantgave til en embedsmand for at få en opholdstilladelse – og sådan var det hele vejen rundt.
 
De større korruptioner var så, når ministre eller andet godtfolk skulle have lidt ’under bordet’ for at man så kunne få tildelt en større opgave eller leverance. Men alle skal jo leve – og nogen bedre betalt end andre og jo højere op i systemet man kom,, des dyrere blev det.
 
Kim fortalte også, at han på et møde i Mali blev ’fanget’ i et pludselig opstået militærkup, hvor lufthavne og grænser blev lukket, så han måtte tilbringe en lille uges tid ’indespærret’ på sit hotel inden han igen kunne komme ud af landet.
 
Han fortalte også om de store kulturforskelle der kan være mellem ansatte og ledere i en virksomhed.  Som leder måtte han på et tidspunkt afskedige en kvindelig medarbejder. Dette førte til alvorlige trusler mod Kim og 4 af hans ansatte og først da politiet tog det alvorligt (vist endda uden penge i en lille kuvert) blev der sat en stopper for de mange gentagne trusler.
 
Han måtte også på et tidspunkt fyre sin indkøbschef, der i sit job også lige kunne finde ud af at lave lidt penge til sig selv. Indkøbschefen blev efterfølgende ansat som pilot i et af de berygtede flyselskaber og styrtede nogle år senere ned med et fly, hvor 117 personer blev dræbt.
 
Og naturligvis var det en god ide at have politiekskorte eller vagter med sig, når man skulle bevæge sig rundt i de forskellige lande. Utroligt, at man trods alt bliver i Afrika under de forhold i så lang tid. Selv var jeg for længst rejst hjem.
 
Kim er efter sin hjemkomst til Danmark også begyndt at skrive bøger og i sine 2 første bøger ’Billedet hænger skævt’ (2013) og ’Hjælp! Jeg skal til Afrika’ (2014) tager han udgangspunkt i sine egne erfaringer kombineret med praktiske råd om det at bo, rejse, arbejde og gøre forretning i Afrika.
 
Udover ovennævnte to bøger har Kim i 2018 fået udgivet to spændingsromaner. Debutromanen, ’Flammetræet’ og efterfølgeren ’Floden’, der er de første to bøger i serien om den danske forretningsmand, Frank Grabowski, som konfronteres med særdeles store udfordringer i Afrika. Tredje bog i serien, ’Kuppet’,  udkom i april 2019.
 
Handlingen i romanerne er til en vis grad inspireret af ting, han selv har oplevet og personer, han har mødt i løbet af de mange år i Afrika og som han sikkert også fik strejfet i sit indlæg.
 
Kim sælger sine bøger direkte og de 3 nævnte romaner koster kr. 100 pr. stk og skulle du være interesseret i at købe en eller flere af hans bøger, kan du kontakte Kim på mobil 2462 6448 eller på mail khr@accessafrica.dk .
 
Vi siger stor tak til Kim for et fremragende foredrag, der bragte os lidt nærmere forretnings- og leveforhold i Afrika.